Blog

Schouderklachten

Geplaatst op 8 april, 2016 om 3:55

Anatomie van de schouder

 

De schouder is een gewricht dat zeer vaak aanleiding geeft tot klachten. Dit heeft te maken met de specifieke, vaak bovenhandse activiteit van de arm en de ingewikkelde bouw van de schouder.

Hoe ziet een schouder er uit?

De schouder is een ingewikkeld gewricht. Het is het meest beweeglijke gewricht van het menselijk lichaam. Doordat de schouder zoveel beweging toelaat, kan de mens de arm en hand in verschillende richtingen bewegen. Deze vrijheid van bewegen heeft als nadeel dat de schouder op zichzelf een instabiel gewricht is. Door een ingewikkeld samenspel van botstructuren, kapsel en spieren wordt de kop van de bovenarm stabiel in de schouderkom gehouden tijdens gebruik van de arm.

Doordat het gewricht zo ingewikkeld werkt, is het bijzonder gevoelig voor het verkrijgen van aandoeningen. Schouderklachten komen dan ook veel voor bij mensen, niet alleen door werk, maar ook door overbelasting thuis en door sport.

De schouder bestaat uit het bot van de bovenarm (humerus), het schouderblad (scapula) en het sleutelbeen (clavicula). De kop van de bovenarm is veel groter dan het kommetje (glenoid). Rond het gewricht zit het kapsel, dat het gewricht op zijn plaats houdt tijdens bewegen. Door de werking van de spieren (rotator cuff) wordt de kop als het ware tegen het kommetje gedrukt waardoor extra stabiliteit wordt verkregen. Het is de bedoeling dat tijdens alle bewegingen van de arm de schouderkop in een goede positie blijft ten opzichte van de schouderkom. De botdelen zijn bedekt met kraakbeen en zorgen voor het soepel glijden van de botdelen langs elkaar bij het bewegen van de arm. Rondom het kommetje zit een kraakbenige rand (labrum). Samen met het kapsel (ligamenten) van de schouder zorgt het er voor dat de schouder stabiel blijft tijdens het bewegen van de arm. Als het kapsels gescheurd of uitgerekt is (bijvoorbeeld door een val), wordt het te lang en dan is de schouder instabiel (schouderluxatie). Als het kapsel verkort is, bijvoorbeeld door een kapselontsteking, wordt de schouder stijver (frozen shoulder

Met massage kan er vaak veel gedaan worden aan deze (soms zeer langdurige) klachten, dus heb je last? Bel en maak een afspraak!

 

Categorie├źn: Geen